Consultar ensayos de calidad


El machismo en méxicoEl machismo, a pesar de ser un mexicanismo, es un fenómeno complejo no exclusivo de la cultura mexicana. El machismo es una condición social presente en todo el mundo, cuya característica principal y general es la supremacía del hombre a costa de la opresión de la mujer. Sorprendentemente, los hombres consiguieron su hegemonía con la ayuda de las mujeres puesto que en la relación hombre-mujer existen ciertas actitudes y acciones que ejecutan (o no) las mujeres permitiendo y fomentando el machismo en su entorno. Sin embargo, para comprender ampliamente esta condición social se debe de considerar la historia y la cultura de la sociedad en la que se desarrolla, en este caso de la sociedad mexicana.
El machismo es una costumbre, actitud y practica social en la que se busca mantener las creencias tradicionales masculinas y que, en muchas ocasiones, es discriminatoria hacia las mujeres. El machismo es un fenómeno cultural que se da en muchos lugares del mundo. Autores como Octavio Paz y Carlos Fuentes afirman que el machismo mexicano comenzódurante la época de la conquista, en donde rasgos del machismo arabe y español formaron parte de la cultura mexicana. Así también, la conquista dejó consigo a la formación de la típica estructura familiar mexicana, la cual es predecesora de la visión machista en México. El machismo involucra la violencia y la agresión en contra de las mujeres para mantener un control emocional sobre éstas, y por tal, volviéndolas sumisas.
Uno de los mayores problemas del machismo en México es la violencia intrafamiliar. El 60% de las mujeres que acuden a clínicas y hospitales públicos lo hacen a causa de violencia dentro y fuera del hogar, lo cual es realmente atroz e inhumano (Segunda Encuesta Nacional de Violencia contra las Mujeres).


No sólo las mujeres son víctimas del machismo, sino que los niños también sufren de improperio a causa de esto. Un padre de familia que no demuestra afecto y cariño suficiente a sus hijos porque esto sería considerado como de “poco hombre”, o porque al hacerlo dejaría de ser “macho” esta afectando psicológicamente al niño.

Anàlisi formal
Procura mostra d’una forma humanista la realitat de la societat rural del s.XIX.
És una pintura d’oli sobre llenç.
Interpretació
Pretén mostrar la realitat francesa que es vivia en aquell moment.

Tracta temes com el patriotisme francès. Va ser creada per estimular l’allistament a la primera guerra mundial.

Catalogació
La mort de Sardanàpal
Eugène Delacroix
Museu del Louvre, París
1827
Aquest quadre es tracta d’una pintura romàntica d’uns 392 cm x 496 cm.
Representa el suïcidi del rei llegendari Sandarnàpal.
Romanticisme
Anàlisi formal
Aquesta pintura va suposar el triomf definitiu de l’escola romàntica en quan a pintura.
Tracta de descriure el suïcidi del rei incendiant el seu palau, junt amb totes les seves dones, els seus cavalls i la ciutat, que es trobasense esperança de llibertat, i així evitar que l’enemic s’apropiés dels seus bens.
Aquesta pintura és un oli sobre llenç
Interpretació
El suïcidi del rei i l’incendi de tots els seus bens per tal que ningú se’n apropiés, com a conseqüència d’una conspiració.


Catalogació
Eros i Psique
Antoni Canova
Museu el Louvre, París
1787-1793
Escultura exempta en marbre blanc, en la qual apareixen dos individus entrellaçats i a punt de fer-se un petó, d’uns 1.55 metres x 1.68 metres.
Eros acarona a Psique amb la mà dreta i passa el braç esquerra per sota del seu pit, mentre que Psique l’abraça rodejant-li el cap.
Neoclassicisme
Anàlisi formal
Es tracta d’una escultura construïda a partir de marbre blanc, monocroma i de mides reals. Canova opta per no posar color en les seves escultures perquè els neoclàssics creien (erròniament) que les escultures clàssiques no eren policromades.
Canova afinava el marbre amb pedra tosca i una lletada de calç i àcid, per aconseguir fer-lo lluir com si fos pell real.
La gestualitat dels cossos i dels membres crea un gran efecte de passió eròtica.
Interpretació
El tema d’aquesta obra prové de la mitologia grecoromana, inspirada en l’obra de l’escriptor llatí Apuleu a “L’Ase d’Or”.
Psique era una noia d’extraordinària bellesa, de la qual es va enamorar Eros(personificació de l’amor). Un dia va caure en un somni profund com a conseqüència d’haver destapat un càntir que havia de donar-l’hi a Venus per encàrrec de Proserpina. La noia no va despertar fins que Eros la besà.
L’autor d’aquesta obra pretén transmetre un missatge a nivell universal, l’amor, amb el seu doble vessant de tendresa i passió carnal.
Una de les característiques de Canova és el seu interès excepcional per la figura i pels sentiments humans.
Aquesta obra va ser encarregada per Lord Cawdor per decorar el saló de la seva vil·la. Poc temps després va ser robada per Murat, un dels homes de confiança de Napoleó.
En veure-la l’emperador quedà tan admirat que va decidir tutelat l’artista.Catalogació
Magatzem Carson
Louis Sullivan
Chicago (E.E.U.U.)
1899-1901 (ampliat 1903-1904
Aquests magatzems eren una important figura urbana ja que en lloc de frenar la vida urbana, la intensifiquen i dinamitzen, ja que l’espai interior (avingudes, carrers, voreres) continuen e
Política de privacidad