Consultar ensayos de calidad


Anàlisi quadre 3 maig - Anàlisi iconogràfic, Context històricAnàlisi iconogràfic
Aquest quadre està dividit generalment en dos grups.
Per una banda, els executats, mostrant la seva cara a l'espectador i al grup dels botxins(executadors) , rostres tristos , atemorits i desesperats. Cada un una postura diferent , segons sigui la seva actitud davant la mort : hi ha el que es tapa la cara perquè no pot suportar, el que està en estat de shock sense saber que fer o el que obre els seus braços en creu oferint el seu pit a les bales . Aquest últim personatge en concret, és un element terriblement dramàtic , ja que mira directament als soldats i la seva camisa blanca atreu el focus de llum que se situa al seu costat, està agenollat en el terra i porta uns pantalons gros. Als seus peus , els cossos dels ajusticiats anteriorment cauen en desordre plens de sang. Al darrere, els altres sentenciats esperen el seu torn per ser afusellats morts de por i sufrint. L'altre grup principal, el conformen els soldats francesos que van a executar als patriotes. Els soldats estan d'esquena a l'espectador, que no pot veure els seus rostres, ja que no tenen gran expressió ja que són bastant insensibles: són botxins anònims , executant una ordre , com una autèntica màquina de matar . Tots els personatges es troben en unexterior nocturn, indefinit,a les afores del poble/ciutat però que històricament se sap que va ser la muntanya de Príncipe Pío.El color és principalment una paleta fosca, on predominen la gamma dels negres, color de la mort.

L'altre gran part de colors són els ocres, vermells i marrons que enfoquen l‘acció que està succeïn, la sang dels morts i el sufriment. Aquest home està destrçat pel terre. L’han fusilat i està ple de sang.

Un altre color important és el blanc, color de l’esperança, de la camisa de l' home amb els braços oberts que contrasta amb tot el fons fosc.


La llum en tot el quadre està ple de contrastos entre llums i ombres. L'escena transcorre de nit i s'il · lumina gràcies a un focus de llum artificial d’un fanal que està situat entre els dos grups de personatges. Però la llum no els enfoca de la mateixa manera: il · lumina més als executats espanyols i en canvi deixa molt a la ombra els francesos.
Les línies dels contorns estan perfilats en negre en alguns casos. En altres , el dibuix directament està pintat amb el color del objecte i sense perfilar. Molts rostres estan difuminats de manera que no es mostra exactament la expressió pero es veu la por i el sofriment encara i així.
El volum no està moltdesenvolupatperò s'aconsegueix certa profunditat amb escorços, com el de l'home amb els braços estesos, són tot jocs de llums, ombres i fons foscos.


Aquestes són les dues meitats principals del quadre, mencionades avans. A l’esquerra els fusilats espanyols, desordenats per un fusilaments imprevist i a la dreta els fusiladors françesos organitzats, ja que tenen molt clar el que tenen que fer i sense mostrar els rostros perque no són persones humanes, són màquines que maten.El protagonista és un home amb una camisa blanca, pantalons grocs i pell morena. Està disposat de manera que simbolitza com si estiguès crucificat per la forma en que els braços i a més te els forats a les mans d’aquest fet.

Els homes prten roba de clase social baixa o de gent amb pocs diners i a més està destroçada. Tots tenen cares de patiment i horror, tapant-se les cares per evitar veure lo que està passant i pensar-hi. Altres tenen cares que no saben ni el que està passant, estan desorientats

Context històric
La imatge reflectada en el quadre és una conseqüència dels fets del 2 de maig. On va haver-hi una revolta del poble de Madrid contra les tropes napoleòniques. Encara duraven el dia 3 de maig els afusellaments dels que havienestat capturats per l'exèrcit francès .
Napoleó Bonaparte es va autoproclamar cònsol de la Primera República Francesa el 18 de febrer de 1799 i en 1804 es va coronar emperador. Espanya controlava l'accés al Mar Mediterrani i posseïa diverses colònies, pel que era un punt crucial en el mapa europeu que els francesos havien de dominar com més aviat . Carles IV, era el rei d'Espanya des de 1788. Napoleó va prendre avantatge de la situació i va proposar al govern espanyol conquerir Portugal i repartir-lo entre ambdues nacions. Fernando volia matar als seus pares i al ministre per prendre ell el poder i treure a les tropes de Napoleón.
Més de 20.000 soldats francesos van entrar a Espanya al novembre de 1807 , amb la missió de reforçar l'exèrcit hispà per atacar Portugal. Al febrer de 1808, els autèntics plans de Napoleó van sortir a la llum i va haver petits brots de rebel · lia en diverses parts d'Espanya , com Saragossa. Joaquín Murat va enviar una carta a l'emperador l'1 de març de 1808 on expressava que que espanya s’ho prendria millor. Godoy ha de sortir del país per por a morir linxat a mans del poble. El rei abdica i Fernando es converteix en el nou monarca espanyol. En conèixer els successos a Espanya. Ferran VII ha de tornar la corona al seupare i aquest la posa en mans del francès. Napoleó no dubta a traspassar la corona al seu germà i des del 6 de juny de 1808, Josep Bonaparte és rei d'Espanya.
El dos de maig el govern invasor va decretar la sortida dels últims membres de la família reial , entre ells els infants María Luisa i Francisco de Paula . Al adonar-se'n , Blas Molina va cridar al poble : « Traïció ! Ens han tret al nostre rei i volen portar-se a tots els membres de la família reial ! Mort als francesos ! » . Va començar així l'aixecament . Murat va escriure sobre això a José Bonaparte que «el poble de Madrid s'ha aixecat en armes , donant-se al saqueig ia la barbàrie . Va haver-hi molta sang francesa . L'exèrcit demanda venjança . Tots els saquejadors han estat arrestats i seran afusellats » . Aquella maeteixa nit va començar a la capital una gran persecució de revoltes . Qualsevol que portés una navalla era arrestat i condemnat a mort sense previ judici . Les execucions es van fer a les quatre del matí a Recoletos , Príncep Pío, la Puerta del Sol , la Moncloa , el Passeig del Prado i la Porta de Alcala. Els habitants de Madrid mostraven gran afecte pels morts a la revolta.
Molts dels rebels van ser sufocats , arrestats i afusellats a les localitats properes a Madriddurant els dies següents, exactament el ue representa El tres de maig de 1808. L'oposició espanyola va aguantar durant els següents cinc anys amb una guerra. Després es van unir amb portuguesos i britànics.
Al febrer de 1814 els francesos van ser expulsats.
Resumint, totes aquestes revoltes formen part de una guerra ocurrida en aquells moments, la Guerra de la Independència en la que segons el tractat de Fontainebleau (27 d'octubre de 1807) Godoy preveia una nova invasió portuguesa cap als francesos i els espanyols. Les tropes franceses van entrar a Espanya el 18 d'octubre de 1807 i arriben a la frontera de Portugal el 20 de novembre. No obstant això , els plans de Napoléon anaven més enllà , volia posar fi a la Casa de Borbó i substituïr-la per la seva pròpia dinastia, convençut de que la resta de la población estaría del seu costat.
La degenació de la població, que va donar lloc a les revoltes parlades avans juntament amb la inestabilitat política pels prolemes d’herència entre Carles IV d'Espanya i Ferran VII. Es va iniciar amb el Procés de l'Escorial i va acabar amb el Motí d'Aranjuez i amb el poder en mans de Ferran VII, tot aixó va causar els primers aixecaments al nord d'Espanya i la Jornada del 2 de maig de 1808 a Madrid .
Política de privacidad